Je bent zwanger, en nu?! Wij helpen je graag op weg bij wat er geregeld moet worden! Daarvoor hebben we onderstaand overzicht voor je gemaakt.
Op de website van Rijksoverheid kun je ook een handige checklist laten vormen aan de hand van een aantal vragen.

Wat moet je regelen?

bekijk de checklist van de overheid

Wees op tijd met het regelen van kraamzorg!

Kraamzorg

Het liefst direct als je erachter komt dat je zwanger bent en in ieder geval vóór 16 weken van de zwangerschap. 

Hulp van familie en vriendin is natuurlijk altijd fijn, maar de hulp van een kraamverzorgster is heel waardevol. Een kraamverzorgende assisteert ons tijdens de bevalling, helpt en leert je dingen over de verzorging van de baby en jezelf na de bevalling. Ze voert medische controles uit en houdt ons verloskundigen hiervan op de hoogte. Een kraamverzorgster is dus onmisbaar in de kraamtijd, dus zorg dat je dit goed geregeld hebt!

Hieronder een aantal kraambureaus die werkzaam zijn in onze regio:
Kraamzorg de Kempen
Kraamzorg VDA
Kraamzorg La Vie
Kraamzorg de Ervaring


Hieronder een aantal zelfstandige kraamverzorgsters waar wij veel mee samenwerken:

Rianne Hendriks: rianne_1961@hotmail.com / 06-46104848 
Nell Hoeks: kraamzorg@nellhoeks.nl / 06-51052514
Elle Hendriks: hendrikselle@hotmail.nl / 06-46918272 
Carin Vosters: info@kraamzorgcarinvosters.nl / 06-12211274 www.kraamzorgcarinvosters.nl
Arianne Zwegers: 06-57343544 
Helma Coolen: kraamzorg.coolen@hotmail.com / 06-22264604 
Jessica Castelijns: 06-11091918 
Jolanda Meulenbroeks: jolandameulenbroeks@hotmail.com / 06-11144366
Belinda Theuws-Hoogers: info@kraamzorgpureliefde.nl / 06-22043412
Esther Luyt: info@estherluytkraamzorg.nl / 06-41068264
Heidi Sprengers: info@kraamzorgpapillon.nl/ 06-30950234 
Kraamzorg 1op1 

Het klinkt misschien wat gek om je al aan te melden bij een kinderopvang voordat je kindje geboren is. Toch is dit zeer verstandig, aangezien er regelmatig flinke wachtlijsten zijn.

Het Landelijk Register Kinderopvang heeft een lijst van kinderopvang bij jou in de buurt.

Kinderopvang

bekijk ze hier

Hiermee leg je eigenlijk vast wie de wettelijke vader is van het kindje en kun je eventueel nog kiezen welke achternaam het kind gaat krijgen. Het is verstandig dit vóór de 24e zwangerschapsweek gedaan te hebben. Je maakt hiervoor een afspraak bij de gemeente. Sinds 2023 krijgen ongehuwde en niet geregistreerde ouders ook gezamenlijk gezag als het kind erkend wordt. Door de erkenning krijgt een kind dat buiten het huwelijk wordt geboren een wettelijke vader. De man die het kind erkent, gaat familierechtelijke betrekkingen aan met het kind. Hij krijgt onder andere een onderhoudsplicht en een erfrechtelijke band. De erkenner hoeft niet de biologische vader te zijn. 

Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op de website van: Rijksoverheid of Gemeente Valkenswaard of Gemeente Waalre

De erkenning is handig om al tijdens je zwangerschap te regelen. 

Erkenning

Een kraampakket bevat belangrijke spullen voor tijdens en na je bevalling. Iedereen die gaat bevallen moet een kraampakket in huis hebben. Het maakt dus geen verschil of je thuis of in het ziekenhuis gaat bevallen.

Je kunt zelf alles kopen voor je kraampakket of deze kant en klaar kopen/online bestellen. Of je vraagt een kraampakket aan bij je zorgverzekeraar. Doe dit uiterlijk bij 30 weken zwangerschap. Dan heb je de producten ruim voor de bevalling in huis.

Kraampakket

Als werkende zwangere heb je recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Het zwangerschapsverlof mag 4-6 weken voor de uitgerekende datum ingaan. Wanneer je later bevalt dan de uitgerekende datum, worden deze weken niet van je zwangerschaps-bevallingsverlof afgehouden. Je hebt altijd recht op minimaal 10 weken verlof na de bevalling.

Om je zwangerschapsverlof aan te vragen, zal je werkgever of het UWV kunnen vragen om een zwangerschapsverklaring. Deze kun je via ons krijgen als je uitgerekende datum bekend is. Voor meer informatie over het zwangerschapsverlof, kijk dan hier op de website van Rijksoverheid. 

Ook je partner heeft recht op verlof na de bevalling. Dit wordt ook wel geboorteverlof of partnerverlof (vaderschapsverlof) genoemd. Meer informatie hierover vind je bij Rijksoverheid

Zwangerschapsverlof en geboorteverlof

Het kan handig zijn om te checken welke kosten je zorgverzekeraar wel of niet dekt. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan.

De basisverzekering vergoedt grotendeels de kosten van de zwangerschap en bevalling, zoals bijvoorbeeld afspraken en controles bij de verloskundige, voorgeschreven echo’s en bloedonderzoek. Sommige kosten voor zorg rond zwangerschap en bevalling vallen onder het eigen risico. Bijvoorbeeld bepaald bloedonderzoek, gynaecologische hulp en een deel van de kraamzorg. Vaker maken vrouwen ook gebruik van fysiotherapie tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Hiervoor kun je eventueel een aanvullende verzekering afsluiten. 

Kijk voor meer info over de eventuele kosten op onze pagina over de tarieven.

Zorgverzekering checken

VIVRE • Supporting you every step of the way •