Miskraam

Helaas gaat niet elke zwangerschap goed. We spreken van een miskraam bij het verlies van een zwangerschap jonger dan 16 weken. Dit komt voor bij ongeveer 10% van alle zwangerschappen. Naarmate je ouder wordt stijgt de kans op een miskraam.

Een miskraam kun je niet voorkomen. Ook kun je het niet zelf veroorzaken door bijvoorbeeld zwaar tillen of geslachtsgemeenschap. Als er in de prille ontwikkeling iets fout gaat kan de zwangerschap eindigen in een miskraam. 

Signalen van een miskraam
Vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn meestal de eerste tekenen van een miskraam. Echter zal niet elke zwangerschap waarbij bloedverlies of buikpijn optreedt eindigen in een miskraam. Soms is er een andere (onschuldige) oorzaak voor deze klachten.
Als er al een bloeding is begonnen, duurt het meestal een paar dagen tot twee weken tot de miskraam komt. Dit is zo bij 7 van de 10 vrouwen. Bij 3 van de 10 vrouwen duurt het langer dan twee weken voordat de miskraam komt.
 
Het kan helaas voorkomen dat je lichaam nog geen signalen vertoont van een miskraam en dat er tijdens een echo blijkt dat er sprake is van een niet intacte zwangerschap. Dit noemen we een missed abortion. Je lichaam heeft dan nog niet opgepikt dat er iets niet in orde was met de zwangerschap.

Het kan ook dat er geen kloppend hartje te zien is tijdens je eerste echo. Dat hoeft niet te betekenen dat je een miskraam krijgt. Als je minder dan 6 weken zwanger bent, is het normaal dat er nog geen hartslag te zien is. Daarom maken we in dat geval altijd 1 tot 2 weken later nog een echo.

Een zwangerschapstest kan bij een miskraam toch een positief resultaat geven, omdat er vaak nog zwangerschapshormonen in je lichaam zitten.

Als blijkt dat je een miskraam hebt, zijn er 3 mogelijkheden:
  • Afwachten: natuurlijke manier
  • Opwekken van de miskraam met medicijnen thuis
  • Ingreep in ziekenhuis (curettage)

Meer uitleg en informatie over een miskraam en de mogelijkheden vind je hier en hier.

Wanneer moet je ons direct bellen nadat er een miskraam is vastgesteld?

  • Bij aanhouden van bloedverlies met veel stolsels of twijfel over de hoeveelheid
  • Bij constante hevige pijn
  • Bij koorts (boven de 38 graden Celsius)
  • Bij ongerustheid of vragen mag je natuurlijk altijd bellen
 
Mentale impact
Een miskraam komt meestal heel onverwacht en het verdriet kan dan ook groot zijn. De verwerking zal voor iedereen anders verlopen, ook de duur ervan kan per persoon verschillen. Naast gevoelens van verdriet kunnen andere gevoelens bestaan zoals schuld, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte, falen van het eigen lichaam of jaloezie naar andere zwangere vrouwen toe. Voor hulp bij het verwerken van een miskraam, mag je altijd contact met ons opnemen.

Merk je dat je meer begeleiding nodig hebt doordat je het bijvoorbeeld moeilijk vindt om je miskraam een plekje te geven of dat je emotioneel blijft. Kijk dan Coaching en Psychische begeleiding waar je terecht kan voor hulp.

VIVRE • Supporting you every step of the way •