Lees hier meer over de kosten van zorg die te maken hebben met o.a. kinderwens, zwangerschap, bevalling, kraamtijd en anticonceptie. Verder zijn er ook enkele toeslagen die je kunt aanvragen. Daarover hieronder meer.

Kosten

Kosten Verloskundige zorg 

Kijk hier voor meer info over kosten van verloskundige zorg

Meer Info

Onze verloskundige zorg tijdens de zwangerschap behoort tot het basispakket van de Nederlandse zorgverzekering en wordt dus vergoed door je zorgverzekeraar. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars wat betekent dat jij zelf geen rekening ziet voor onze zorg, deze dienen wij in.

Ook de verloskundige hulp tijdens de bevalling wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Of een eigen bijdrage van toepassing is, hangt af van de plaats waar je bevalt én of je daarvoor een medische indicatie hebt. Voor een bevalling in het ziekenhuis heb je een medische indicatie nodig. Als je zonder medische indicatie in het ziekenhuis wilt bevallen met je eigen verloskundige dan heet dat een poliklinische bevalling en afhankelijk van jouw verzekering moet je daar een eigen bijdrage voor betalen.

Of aanvullende geboortezorg wordt vergoed (zoals een zwangerschapscursus, bekkenfysiotherapeut of lactatiekundige) hangt af van jouw eventuele aanvullende verzekering. Het kan lonen dit voorafgaand aan je zwangerschap na te gaan zodat je eventueel kan bijverzekeren. Voor sommige verloskundige zorg wordt aanspraak gemaakt op je eigen risico, of is er sprake van een eigen bijdrage.

Indien je een restitutiepolis hebt, of een buitenlandse verzekering, krijg je de rekening na het afsluiten van het kraambed thuis gestuurd. Je dient de rekening dan rechtstreeks aan ons te betalen en declareert deze daarna zelf bij je verzekeraar. Voor een vlotte afwikkeling van het declareren verzoeken wij je veranderingen in je verzekeringsgegevens altijd zo spoedig mogelijk aan ons door te geven.

Bekijk de overige kosten

De basisverzekering van de zwangere vergoedt kraamzorg. Je betaalt wel een eigen bijdrage per uur. Hoeveel je in totaal betaalt, hangt af van hoeveel uur kraamzorg je krijgt. Je kunt hier een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Voor het bepalen van het aantal uren kraamzorg wordt gewerkt volgens het Landelijk Indicatie Protocol (LIP). Het LIP biedt ons de mogelijkheid om (indien nodig) extra uren kraamzorg mogelijk te maken. 

Kraamzorg

Bekijk hier het kostenoverzicht, met informatie over verloskundige zorg, kraamzorg en spiraalzorg.

Kraampakket

Het kraampakket zit niet in de basisverzekering. Bekijk dus het vergoedingenoverzicht van je verzekering. Mogelijk betaal je een eigen bijdrage voor het kraampakket.

Als je kind naar een geregistreerde dagopvang of buitenschoolse opvang (BSO) gaat, krijg je mogelijk kinderopvangtoeslag. Dit is een tegemoetkoming voor ouders in de kosten van de kinderopvang. 

Kijk voor meer info op Rijksoverheid.

Kinderopvang toeslag

De kosten voor het plaatsen of verwijderen van een spiraal kunnen, inclusief controle-echo’s, rechtstreeks worden gedeclareerd bij je zorgverzekeraar, afhankelijk van je polis. De vergoeding voor het spiraal zelf en de eventuele verrekening met je eigen risico zijn afhankelijk van je verzekering. Bij een mislukte plaatsing rekenen we €20,00 voor de ingeplande tijd. Bekijk hier informatie over de kosten.

Plaatsen/Verwijderen Spiraal 

Een consult voorafgaand aan een zwangerschap heet een kinderwensconsult of preconceptieconsult. Dit wordt volledig vergoed door de basisverzekering van je zorgverzekering, dus je hoeft hier zelf niet voor te betalen. Je kunt een afspraak maken voor een individueel consult op het kinderwensspreekuur.

Kinderwensconsult

VIVRE • Supporting you every step of the way •