Centering Pregnancy

Je kunt zelf kiezen welke zwangerschapszorg je wil: “individuele zorg” waarbij je alleen (of met je partner) naar een korte controle komt óf een combinatie met uitgebreidere groepszorg, “de Centering Pregnancy”.

Vivre biedt Centering Pregnancy aan vanaf medio 2023. De groepen worden begeleid door verloskundige Annelies of Nicole met nog een tweede begeleider. Zij hebben hiervoor een aparte opleiding gevolgd. De zwangeren die op deze manier hun zwangerschapszorg hebben genoten zijn erg enthousiast, en wij ook!

Wat is Centering Pregnancy?

Centering Pregnancy is een programma dat de medische controles combineert met alle informatie rondom zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Daarnaast kun je al je vragen stellen en ervaringen delen met vrouwen die rond dezelfde periode zijn uitgerekend.
Je vormt een groep samen met een aantal andere zwangere vrouwen (maximaal 10). Aangezien je allemaal ongeveer even ver zwanger bent, heb je vaak veel dingen met elkaar gemeen, kun je ervaringen met elkaar uitwisselen en elkaar ondersteunen en tips geven.

Het eerste intakegesprek, de echo’s en de wekelijkse controles op het einde van de zwangerschap blijven individueel met een verloskundige. Tussendoor zijn er 10 bijeenkomsten volgens een vastgesteld schema. 9x in de zwangerschap en 1x na de bevalling. Steeds dezelfde dag van de week en dezelfde tijd. Je weet dus (ver) van tevoren wanneer deze bijeenkomsten zullen zijn. De eerste 3 bijeenkomsten zijn om de 4 weken en daarna iedere 2 weken.

lees meer

Bijeenkomst

Iedere bijeenkomst duurt 2 uur. In de eerste 30 minuten meet je je eigen bloeddruk, weeg je jezelf en vul je dat in je eigen dossier in. De verloskundige verricht bij iedere zwangere een uitwendig buikonderzoek waarbij naar het hartje geluisterd wordt. Deze controles vinden afgeschermd plaats in dezelfde ruimte en indien gewenst mag een partner of andere belangstellende hierbij aanwezig zijn. Zodra we beginnen met de rest van de bijeenkomst zijn we echter onder elkaar; zwangeren en begeleiders.

Elke bijeenkomst bevat een thema dat uitgediept wordt. Echter er is veel ruimte voor input vanuit de groep. Jullie bepalen samen waar behoefte aan is om dieper op in te gaan. Je hebt dus een actieve rol. Ook het luisteren naar de vragen van anderen, kan heel leerzaam zijn! Bovendien wordt er niet alleen maar gepraat, er zijn allerlei oefeningen en opdrachten waardoor het levendig wordt.

De allerlaatste bijeenkomst zal plaatsvinden nadat de gehele groep is bevallen en mogen alle baby’s natuurlijk mee. Hoe leuk is dat, alle dames samen met hun baby’s! 
Wetenschappelijk onderzoek
Uit onderzoek in Amerika blijkt dat Centering Pregnancy betere uitkomsten geeft. Er worden bijvoorbeeld minder kinderen te vroeg geboren. Ook in Nederland zijn de uitkomsten van de zwangerschap beter. Hier zagen we bijvoorbeeld:
  • minder bijstimulatie tijdens de bevalling nodig was 
  • minder pijnmedicatie tijdens de bevalling 
  • meer start borstvoeding
  • minder verwijzingen in de zwangerschap.

Ook blijkt dat de meeste vrouwen deze manier van zorg heel fijn vinden. Degene die Centering Zorg bedacht, ontving hiervoor al meerdere prijzen.

Wil je meer lezen over Centering en alle wetenschappelijk onderbouwde voordelen? Kijk dan hier en hier.
Heb je interesse of vragen, laat het ons dan zo snel mogelijk weten, want vol=vol!

Veelgestelde vragen m.b.t. Centering pregnancy
  1. Hoe regel ik het met mijn werkgever? Vanuit de wet heb je er recht op om vrij te nemen voor zorg in de zwangerschap.
  2. Blijft wat ik vertel binnen de groep? Uiteraard hebben de verloskundigen die de groep begeleiden een beroepsgeheim. Maar ook met de deelnemers onderling wordt afgesproken wat er wel en niet naar buiten gaat. Uiteraard staat het je vrij om binnen de groep te vertellen waar je jezelf prettig bij voelt. En als je een keer iets privé met de verloskundige wilt bespreken, dan plannen we een extra afspraak op het spreekuur.
  3. Kan mijn partner meekomen naar de bijeenkomst? Je partner en andere belangstellenden zijn van harte welkom, maar alleen gedurende de eerste 30 minuten waarin de controles plaatsvinden. Er is een speciale bijeenkomst met partners/begeleiders waarin aandacht is voor de bevalling en het kraambed. Bovendien blijven naast deze groepsbijeenkomsten; het intakegesprek, de echo’s en de controles in de laatste weken van je zwangerschap individueel. Tijdens deze individuele momenten is je partner of een eventuele andere begeleider van harte welkom.
  4. Zijn er extra kosten aan deze zorg verbonden? Nee, zwangerschapszorg volgens Centering Pregnancy wordt standaard vergoed vanuit de basiszorgverzekering.

In het kort en de voordelen

In het kort
  • Individuele intake, echo’s en controles in de laatste weken van de zwangerschap
  • Verloskundige zorg in een groep met zwangeren die rond dezelfde tijd zijn uitgerekend (max 10 pers)
  • 10 bijeenkomsten van 2 uur i.p.v. controles van 15 minuten, waarvan één bijeenkomst na de bevalling
  • Partners welkom in het eerste half uur van de bijeenkomst
  • Individueel contact met de verloskundige tijdens uitwendig onderzoek
  • Per bijeenkomst een thema dat op een interactieve manier behandeld wordt
  • Ervaringen delen en van elkaar leren 

Voordelen van Centering Pregnancy
  • 17 uur méér zorg dan bij individuele verloskundige zorg
  • Vaste dag en tijdstip, vooraf bekend tot het einde van je zwangerschap
  • Meer Actieve betrokkenheid bij de zorg
  • Meer onderwerpen bespreken en er dieper op ingaan
  • Ruimte en tijd voor alle vragen en onzekerheden
  • Je leert van andere vrouwen en brengt ook je eigen kennis en ervaring in de groep
  • Je ondersteunt elkaar en bouwt een band op met andere vrouwen in dezelfde levensfase
  • betere uitkomsten van de zwangerschap uit wetenschappelijk onderzoek

VIVRE • Supporting you every step of the way •