Uiteraard werken wij volgens de vuistregels van de WHO en zullen wij alles op alles zetten om een borstvoeding te laten slagen. Hiertoe beschikken wij ook over de nodige hulpmiddelen die je bij ons kunt huren of aanschaffen, zodat indien nodig we direct op problemen kunnen inspelen. Denk hierbij aan een kolf, tepelhoedjes etc.
Ondanks alle voordelen die borstvoeding biedt, beseffen wij dat borstvoeding niet altijd rozengeur en maneschijn is. Borstvoeding kost (soms) in het begin heel veel energie en tijd, maar als het eenmaal loopt, is borstvoeding erg prettig en gemakkelijk.
Praktische tips voor als je borstvoeding gaat geven:
- Leg je baby (of vraag of ze dat doen) binnen een uur na de geboorte aan.
- Borstvoeding is een kwestie van vraag en aanbod. Hoe vaker een baby drinkt (en dus vraagt) des te meer voeding maakt de moeder.
- Voedt, zeker in het begin, op vraag om de voeding zo snel mogelijk op gang te krijgen. Probeer je kindje in ieder geval iedere drie uur aan te leggen (vaker mag altijd!).
- Neem de eerste weken de baby bij je op de kamer, zodat je direct op zijn vraag naar drinken kunt reageren.
- Door in het begin vaak aan te leggen komt de borstvoeding sneller op gang, hierdoor zit de baby eerder in een ritme.
- Geef de baby geen flesvoeding of fopspeen.
- Het aanleggen mag in het begin als de baby aanzuigt pijnlijk zijn, deze pijn moet echter wel wegtrekken. Leg de baby anders opnieuw aan.
- Geef de eerste dagen beide borsten bij iedere voeding.
- Wanneer je de baby van de borst haalt, eerst het vacuüm opheffen door je pink tussen het kaakje van je baby te stoppen.
- Probeer tijdens kraamweek ook eens een andere houding (samen met de kraamverzorgster), dit voorkomt borstontstekingen.
- Indien je een borstverkleining hebt ondergaan is het vaak moeilijker om borstvoeding te geven. Je kunt bij je arts navragen welke operatietechnieken hij gebruikt heeft en of borstvoeding geven voor jou mogelijk is.